Rama in poster

Att välja att rama in en poster och hänga upp på väggen blir lätt en fin detalj i inredningen och ett komplement till en tavla. Det finns både posters och ramar i alla tänkbara former, färger och storlekar, vilket gör att man kan välja att kombinera precis hur man vill. Det finns dessutom ramar i en mängd olika material. Det finns många butiker både online och fysiska butiker som säljer ramar som passar till posters & prints.

Dämpa eller förstärk motivet på postern

Komplementfärger är färger som hjälper till att antingen stärka eller ta ut varandra, vilket med andra ord betyder att de antingen ökar eller mattar styrkan på färgen. Det är fördelaktigt att utnyttja det i samband med inredning och beroende på vad man vill framhäva. Exempel på komplementfärger är bland annat rött och grönt. Det gör alltså att om man har en poster med mycket grön färg, kan man använda en röd ram för att dämpa framhävningen av den förstnämnda färgen. Med hjälp av den rätta ramen i den rätta färgen kan man alltså antingen lyfta fram trycket, eller göra det mer diskret.

Kombinera nyansen på poster och ram

Färger som går i samma nyans passar bra tillsammans trots att de nödvändigtvis inte behöver vara samma färg. Därför kan det vara bra att tänka på när det blir dags att välja en ram till sin poster. Ett tydligt exempel är pastellfärger, som alltid fungerar fint att kombinera med varandra.

Använd olika typer av ramar

Har man tänk att sätta upp många posters, kan ett roligt alternativ vara att använda sig av ramar i olika modeller, material eller storlekar, men som ändå passar bra ihop. Man kan exempelvis sätta upp ramar i samma färg, fast i olika modeller för att skapa en kreativ lekfullhet.

Anpassa ramen efter postern och inte tvärtom

Hittar man en poster man gillar är det enklare att anpassa ramen efter postern, istället för att försöka hitta en poster som passar i ramen. Dels kan det vara svårt att hitta den omtyckta postern i just ramens storlek, samtidigt som trycket förstörs om man börjar beskära bilden.

På många ställen, både online och i butik, går det att köpa eller beställa måttanpassade ramar, så att man får det precis som man vill ha det. Tack vare att man bestämmer längd och bredd själv, kan man välja om man vill att postern ska gå ända ut i kanterna på ramen eller om man vill att en bakgrundsfärg ska synas, vilket skapar en läcker effekt.